vineri, 21 februarie 2014


Cresterea prepelitelor in gospodarie
Descriere-greutatea oului 10 g-greutatea puiului de o zi 7 g-perioada de incubatie 16-17 zile-ajung la maturitate in 6 saptamani-durata ciclului productiv 300-320 zile-greutatea la maturitate femela 120-160 g ,mascul 100-140 g.
Avantajele cresterii prepelitelor-necesita spatiu mic de crestere-ajung repede la maturitate-incep ouatul la 45 zile-sunt mai rezistente la boli ca alte pasari-oul de prepelita e foarte bogat in vitamine-gunoiul de prepelita “guano’’ este un ingrasamant natural cu o valoare nutritive mare ,fiind cautat de cultivatorii de flori.La achizitionarea de prepelite trebuie sa aveti in vedere urmatoarele :-aspectul ingrijit si curat al penajului-prepelitele sa fie uniforme ca marime si greutate-evitarea achizitionarii de prepelite cu colorit predominant alb sau negru (acestea pot provin din consangvinizare).-prepelitele sa provina dintr-o sursa autorizata (ferma sau firma autorizata DSV)
Spatiu necesar cresterii in functie de varsta:1-15 zile40 cm²16-35 zile60 cm²>35 zile80 cm².
Incalzirea adapostuluiIn prima saptamana prepelitele au nevoie de 35 °, apoi temperatura se reduce treptat cu 3-5°/saptamana pana se ajunge la 18°C.Temperatura neadecvata in perioada de crestere( 1-15 zile) duce la cresterea mortalitatii puilor de prepelita.VarstaTemperatura °C0-5 zile35°6-10 zile32°11-21 zile2922-28 zile26°29-35 zile23°> 35 zile18°Perioada de crestere-la varsta de 15 zile se face transferul in custile de crestere-durata luminii este de 12 ore-lotizarea efectivului la varsta de 35 zile:-femele sanatoase pentru ouat, la care se adauga masculi in raport de 1 mascul la 3 femele
-restul efectivului pentru sacrificare , se creste pana la 60 zilecu durata luminii de 8 ore.
Perioada de ouat-ouatul incepe la 45 de zile-durata ciclului productiv este de 300-320 zile-procentul mediu de oua /ciclu de ouat este de 65%-consumul de furaj /zi/prepelita este de 23-25 grame-dupa varsta de 8 luni ouatul incepe sa scada.Factorii care influenteaza ouatul:-hranirea , sa se faca cu furaj/concentrat de prepelite-adaparea sa se faca zilnic cu apa proaspata-lumina 14-16 ore (maxim 18 ore)-lotizarea sa se faca la fiecare 4 luni-curatenia zilnica a custilor-evitarea stresului.Principala cauza a esecului este furajarea inadecvata, deoarece prepelitele au nevoie de furaje bogate in proteine diferentiate pe perioade:- perioada 1-15 zile – 28% proteina ;-perioada 15-27 zile 24% proteina-ouat >35 zile -23% proteina.
Efectele furajarii deficitare:-dezvoltare anevoioasa-productivitate scazuta-perioada de ouat redusa la jumatate-naparlire accentuata-canibalism-mortalitate crescuta.
Consumul de furaje la prepelitePerioadaGrame /ziStarter 1-15 zile7 gCrestere 16-35 zile17 gOuatoare > 35 zile23 g.Frontul de furajare /prepelita adulta este de 2-2.5 cm , iar consumul specific la ingrasare este de 3:1.Mortalitatea are urmatoarele limite:1-15 zile5-8 %16-35 zile 1-4 %36-360 zile8-12 % .Productia de oua daca furajarea este adecvata:-procentul mediu de ouat pe durata a 300 zile este cuprins intre 63-68%-ouale sunt mai mari si mai valoroase nutritive-creste procentul de oua fertile si numarul de pui obtinuti la ecloziune.
REŢINEŢI !Ouăle de prepeliţă se caracterizează printr-o o concentraţie ridicată de acizi graşi mononesaturaţi. pH-ul este neutru, în timp ce pH-ul ouălor de găină şi de raţă este mai acid. Sunt foarte bogate în vitamina A, bogate în riboflavină, vitamina B12, acid pantotenic şi acid folic. Dintre minerale, oul acestei specii conţine o cantitate foarte ridicată de seleniu, şi o cantitate ridicată de fosfor şi de fier. De asemenea, are în proporţii destul de ridicate zinc, sodiu şi calciu. Din punct de vedere nutritiv, oul de prepeliţă este superior oului de găină (valoare calorică, proteică), însă se aseamănă foarte mult cu oul de raţă, care este totuşi mai bogat în anumite vitamine (vitamina A, vitamina E, acid folic) şi minerale (fier, magneziu, potasiu, seleniu). Nivelul de colesterol cel mai mare îl are oul de găină, asemănător cu al oului de raţă, în timp ce oul de prepeliţă conţine de aproape 8 ori mai puţin colesterol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu