vineri, 21 februarie 2014

Porci de carne

Exista peste 350 de rase de porci, multe dintre ele cunoscute doar la nivel local. Pentru a usura clasificarea lor, rasele de porci au fost impartite in 4 mari grupe, conform dr. ing. Nicolae Zeneci:
-  rase mixte unde regasim Marele Alb, Landrace, Duroc.
-   rase de carne unde sunt incluse Pietrain, Landrace Belgian, Hampshire.
-   rase de reproductie grupa din care fac parte Meishan, Jianxing (rase chinezesti).
-   rase locale care se intalnesc predominant in zonele defavorabile, unde conditiile de crestere a animalelor sunt precare.
Porcii din rasele mixte sunt buni atat pentru reproductie cat si pentru ingrasare si carcasa, porcii de carne sunt crescuti aproape exclusiv pentru carcasa iar porcii chinezesti din rasele de reproductie ofera cele mai mari “recolte”: intre 14 şi 17 purcei la o singura fatare.
Marele Alb - una dintre cele mai cunoscute si mai intalnite rase din lume. Pot fi identificati usor datorita urechilor lungi si usor aplecate, un corp masiv si robust, culoarea alba a pielii si capul mare. A aparut in Anglia, fiind declarat rasa in 1868. Porcul din familia Marele Alb se adapteaza foarte usor oricaror conditii climatice. Este utilizat in incrucisari cu porci din rasa Landrace pentru crearea vierilor. Este recomandat ca prima fatare sa aiba loc in jurul a 340-350 de zile. Ating 100 de kg. in 170-180 de zile. Stratul mediu de grasime este de 14 mm la vieri şi 16-17 mm la femele.
Landrace - a aparut in urma incrucisarilor dintre porci din rasa Marele Alb cu diverse rase locale din Danemarca. Se remarca prin corp lung si alb, talie mijlocie spre mare, capul mic si urechi mari, lungi si aplecate in fata, acoperindu-i ochii. Porcii din rasa Landrace sunt crescuti pentru carcasa si carne. Prima fatare se recomanda la varsta de 345-350 de zile, atingand 100 de kg in 175-180 de zile. Stratul de grasime la vieri este de 13 mm, respectiv 17 mm la femele.
Duroc - e o rasa americana, dezvoltata in nord-estul Statelor Unite ale Americii. A devenit, in scurt timp, una dintre cele mai raspandite rase de porci din America, fiind apreciati in special pentru carcasele superioare. Porcii din aceasta rasa sunt de talie medie spre mare, se recunosc usor datorita culorii roscate a trupului cilindric si lung. Se recomanda ca prima fatare sa aiba loc la 345-348 de zile, ajungand la 100 de kg in 170-180 de zile. Stratul de grasime se situeaza intre valorile 13 si 17 mm, in functie de genul animalului.
purcel din rasa hampshire
purcel din rasa hampshire
Hampshire - de asemenea, o rasa americana dezvoltata in statul Kentucky. Porcii din aceasta rasa sunt de talie medie, fiind usor recunoscuti datorita trupului colorat in alb si negru, capul mare cu rat alungit si urechi mici. Sunt apreciati si crescuti pentru carne.
Prima fatare are loc la varsta de 370 de zile, atingand suta de kilograme in 195-200 de zile. Stratul de grasime variaza intre 12 şi 14 mm, scrofitele fiind mai grase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu